Посетете Свиленград онлайн

Пълен справочник на Хотели, Ресторанти и Казина в Свиленград

Веселин Битлиев пребори 18 за кръста на Богоявление

big_6399

19 души скочиха в студените води на р. Марица при Свиленград, за да хванат Богоявленския кръст. 20-годишният Веселин Шидеров Битлиев успя да надплува всички и пръв достигна до кръста, който, според поверието, ще му донесе през тази година здраве и благоденствие.

Здраве и късмет си пожелавам, сподели младежът, който тази година за пръв път скача в Марица на Йордановден. Дошъл покрай свои приятели, които също решили да се включат.

Много беше студена водата, но се издържа, обясни още Веско, който работи в шато „Катаржина”. Доста назад скочих, но успях да преплувам разстоянието бързо и да стигна до кръста. Все пак на реката съм израснал.

Десетки вярващи поискаха да целунат кръста от ръцете на Веско. Сред най-щастливите беше баща му, който от първа линия и с голямо вълнение проследи събитието. �

Викарият на старозагорския митрополит Галактион, Инокентий, благослови Веселин и стотиците вярващите, дошли на Йордановден на вековния каменен мост при Свиленград. Обикновено самият митрополит води службата в църквата в Свиленград и след това ритуала край реката. Тази година здравословни проблеми възпрепятстваха идването му.

Нека Бог ви благослови всички вас, дошли при река Марица. Да благослови и тези млади хора, дошли да се хвърлят водите й, каза Инокентий, преди да запрати кръста по течението.

Броят на смелчаците беше по-голям в сравнение с минали години, когато около десетина скачаха да се преборят за кръста. Все повече млади свиленградчани проявяват желание да се потопят в студените води за здраве.

Миналогодишният участник, който се пребори за кръста – колоездачът Дамян Костадинов отново се включи в ритуала. След това, за здраве, той и приятели се потопиха отново в река Марица.

От ритуалните пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Честито на именниците!

източник : http://www.svilengrad24.info/

share

Вашият коментар