Посетете Свиленград онлайн

Пълен справочник на Хотели, Ресторанти и Казина в Свиленград

Как да се отървем от болките в гърба по безопасен начин?

Болката във врата, гърба или кръста е сериозен проблем, който не бива да подценяваме и е важно да  предприемем от рано някакви стъпки, за да намалим риска от поява на усложнения в по-късен етап от живота. Дейностите, които извършваме ежедневно  увеличават риска от поява на проблеми с гръбначния стълб.

Например вдигането на много тежки предмети носи риск от получаване на гръбначни травми. Знаем добре, че дългото седене пред компютъра или телевизора също е изключително вредно за гръбнака, както и за цялото ни здраве.  Всеки един човек в даден момент от живота си усеща болка в зоната на гърба или кръста. Голяма част от населението страда от болки в гърба, изследвания сочат, че 90% поне веднъж са се оплакали от болка в гърба, но за съжаление само 20-30% от хората се обръщат към лекар когато имат проблем. Повечето от нас първо четем информация в интернет, питаме познати, обмисляме самолечение.  Това е неправилно. Преди обаче да си поставим диагноза и пристъпим към каквото и да е самолечение, задължително трябва да се консултираме с лекар, ако ни боли сериозно  гърба.

Причините за болката може да са много. Когато не сме сигурни на какво се дължи болката, прилагане на топла или студена терапия, масажи, прием на таблетки може да влоши състоянието ни. Посъветвайте се с опитен ортопед, който може най-точно да определи вашата диагноза. Ако не изпитваме силна болка, а само лек дискомфорт, можем да предотвратим появата на по-силна болка, ако променим някои неща в ежедневието си.

Ето какво да правите, за да намалите риска от гръбначни проблеми:

 

1. Следете за стойката си

Изправеното положение на гърба е много важно при вървене или седене. Правилното положение на гръбнака е, когато гръбначния стълб е във форма на S. Ако професията ви изисква вдигането на тежко, то при  вдигане дръжте гърба си изправен. Ако носите чанта или тежест в едната ръка или на рамо, сменяйте често ръцете и рамената.

 

2. Изберете си удобен стол

Ако работата ви включва дълго седене пред бюрото, изберете си ергономичен стол с подлакътници, който поддържа долната част на гърба. Докато седите стъпалата ви трябва да са плътно на земята, врата и раменете изправени.

 

Висете с главата надолу

Доказано е , че висенето с главата надолу или така наречената инверсионна терапия облекчава болките в гръбнака. То намалява напрежението в гърба и кръста, отпуска мускулите, регенерира дисковете. Един от начините да направите това безопасно е да използвате инверсни лежанки от LejankiBG. Инверсната лежанка е иновативен уред, който е помогнал на милиони хора по света да облекчат болките си в гърба само със 7 мин. употреба на ден. Упражненията с този уред предотвратяват риска от сериозни заболявания като дископатия, дискова херния или стеноза.

Инверсната лежанка ни позволява да обръщаме тялото си под какъвто ъгъл искаме безопасно в домашна обстановка. Човекът, изобретил инверсната лежанка е Роджър Тийтър, който е бил професионален спортист и е страдал от тежки гръбначни болки, в резултат от автомобилна катастрофа и последствия от каране на ски. Той има повече от 50г. опит в разработката на уреди за спорт и фитнес.

 

Спортувайте

Движението е отличен начин да поддържате гръбнака си в отлична форма. Гимнастиката например поддържа гъвкавостта на гръбнака и заздравява мускулите на гърба и корема. Ако мускулите в тези зони са силни, това поддържа гръбнака здрав. Едни от най-добрите за гърба спортове са плуването, йогата, пилатеса, карането на колело, бързото ходене.

 

Спете на удобен матрак

Не спете на прекалено меко легло, избирайте среден по твърдост матрак. Възглавницата ви трябва да е удобна и да дава опора само на главата, не на раменете и врата.

 

Носете ортопедични обувки

Неправилната обувка може да развали цялата ни стойка. Избягвайте да носите високи токове или прекалено ниски обувки. Избирайте повдигнати обувки, които са анатомични и държат тялото в правилна форма.

share

Вашият коментар