Посетете Свиленград онлайн

Пълен справочник на Хотели, Ресторанти и Казина в Свиленград

Неща от италианската кухня, които не трябва да пропускаме

Италианската кухня е една от най-обичаните по света, заради своите уникални комбинации от вкусове и аромати. Погрешно е схващането, че италианската кухня се състои от пицата и пастата. Тя представлява много повече. Италия наистина е райско място за всички гастрономи, тъй като има богата кухня.

В нея има 20 региона и всеки има своите традиционни ястия. Северната и южната част на Италия имат коренно различни по вид ястия.

Храната на Ботуша е силно повлияна от Средиземноморието, тъй като ястията включват билки, зехтин, вино, сезонни зеленчуци и плодове. Разнообразието от ястия е толкова богато, колкото и е самата история на Италия. Един от най-добрите начини да усетите истинския италианския дух и култура е да опитате някои оригинални ястия от Италия. Тъй като за да опишем всички италиански ястия, които си заслужават да се опитат, ще трябва да напишем книга, тук ще ви изброим едни от най-известните.

 

Време за пица

 Този неаполитански специалитет много наподобява италианския флаг със своите домати, моцарела, босилек

Няма как да не сте опитвали тази толкова обичана храна по света. Класиката в жанра е пица Маргарита. Този неаполитански специалитет много наподобява италианския флаг със своите домати, моцарела, босилек.

Тази пица има интересна история. по време на своето посещение в Неапол, кралица Маргарита Савойска пожелала да опита неаполитанска пица, която считалr за храна за бедните. Рафаело Еспозито, който бил собственик на най-добрата пицария в Неапол поднесъл на кралицата импровизирана пица с цветовете на знамето. Кралицата много я харесала и така готвачът кръстил пицата в нейна чест. Други оригинални пици са Неаполитана, Капричоза, Калцоне, Дявола.

Пастата е царица

Освен познатите спагети, съществуват десетки видове паста.

Няма съмнение, че пастата е една от най-любимите ястия не само на италианците, но и на хора по целия свят. Освен познатите спагети, съществуват десетки видове паста, от които талиателе, фузили, фарфале (панделки), лазаня (правоъгълни ленти), фетучини, лингуини, равиоли, ньоки.

А за десерт…

Почти всеки е опитвал веднъж в живота си неустоимия джелато.

Почти всеки е опитвал веднъж в живота си неустоимия джелато. Несравнимо изживяване обаче е да го опитате в Италия.  Обикновено той е с по-плътна текстура от традиционния сладолед и съдържа по-малко мазнини е не е напълно замразен. Предлага се в така наречените джелатерии (сладоледчийници).

Друг фаворит в нашия лист е тирамисуто. Името на този съблазнителен десерт не случайно означава “вдигни ме/събуди ме“, заради своите две ободряващи съставки кафе, какао.

Други известни италиански десерти са панакотата (крем от мляко, захар и сметана, гарниран с малини или къпини) и панетонето (сладък хляб с плодове и стафиди подобен на козунака).

Обаче ако не планирате скоро пътуване до Италия, за щастие има супер място в България, където да опитате автентична италианска кухня –  ресторант Leonardo Bansko. Този ресторант е разположен в Банско и предлага една изискана и спокойна атмосфера, изпълнена със светлина и приятни аромати. Там се предлага богато меню от класически и модерни ястия от италианската и средиземноморската кухня. Всички ястия там са направени по оригинални рецепти от качествени и свежи продукти и с внимание към детайла.

share

Вашият коментар