Посетете Свиленград онлайн

Пълен справочник на Хотели, Ресторанти и Казина в Свиленград

Проф. д-р на химическите науки Елена Киркова

Проф. д-р на химическите науки Елена Киркова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Свиленград” решиха общинските съветници. Предложението бе внесено от групата на БСП. Проф. Киркова получава най-високото отличие, връчвано от общината, за изключителни постижения в областта на науката и принос в развитието на българското образование. Церемонията ще се състои на празника на Свиленград – 5 октомври.

zabelejitelnosti svilengrad

Проф. Елена Киркова е родена в Свиленград и през тази година навърши 90 години. С пълно отличие завършва гимназия в Свиленград, след това специалност „Химия“ в СУ“Св. Климент Охридски“. От 1948 до 1950 г. работи като учителка по химия в Свиленград. От 1951 г. започва дългогодишната й научна и преподавателска дейност в Софийския университет. През 1984 година тя е първата жена професор по химия в 100-годишната история на Химическия факултет на СУ. Там проф. Киркова ръководи Катедрата по неорганична химия и създадената по нейна идея Проблемна научно-изследователска лаборатория за особено чисти неорганични вещества.

Шест технологии, разработени от нейния екип, са въведени в химическата промишленост на България. Преподава, ръководи дипломанти, специализанти и аспиранти. Има над 90 научни публикации. Автор и съавтор е на учебници по химия за студенти, научно-популярни книги и многобройни научни статии. Наградена е с Юбилеен медал и Почетен знак на Софийския университет.

Свиленградско малеби

share

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.