Посетете Свиленград онлайн

Пълен справочник на Хотели, Ресторанти и Казина в Свиленград

3д сканирането – как реалността става виртуална

Първо трябва да уточним, за да бъде напълно ясно на всички, че 3д лазерното сканиране не е никакъв магически трик, както смятат мнозина скептици. Вярно е, че технологиите, които стоят зад това са изключително напреднали и доста невероятни.

Но зад огледалата, намиращи се в лазерната сонда, всъщност има заложен дългогодишен труд, опит и множество безсънни експерименти проведи от редица специалисти. Те от своя страна допринесоха за елементарността на лазерното сканиране в очите на клиентите, които го желаят.

 

Какво представлява 3д сканирането?

Триизмерното сканиране представлява гъвкава технология, която успява да улови физическата форма на даденият обект цифрово без да нарушава неговата структура, използвайки линия от лазерна светлина. Когато започнат работа лазерните скенери създават така наречените ‚‘‘ Point clouds ’’или ‘‘ облачни точки ‘‘. Това са данни, които се събират от повърхността на дадения обект.

С други думи, иновативната технология за 3D сканиране се употребява, като улеснен начин за улавяне на точния размер и формата на физическия обект, преобразувайки го в компютърния свят, като цифрово триизмерно представяне.

Като цяло 3д устройствата измерват деликатните детайли и успяват да уловят фигури в свободна форма. Това се прави с цел, за да може да се получи бързо генериране на високо точни облаци. Също така революционното устройство е идеално за проверката и измерването на повърхности, притежаващи сложни геометрии.
Те от своя страна изискват огромно количество данни, за да бъдат точно описани. Ето защо, когато това е невъзможно да се направи с добре познатите традиционните методи за измерване или по-често срещаната сензорна сонда, специалистите се обръщат и изцяло разчитат на 3д сканирането.

 

3д сканирането – как реалността става виртуална

 

Същност на процеса на сканиране

Началото на процеса се бележи с поставянето на желания обект за сканиране върху леглото на дигитайзера. След това специализиран софтуер задвижва лазерната сонда над повърхността на продукта.

Тази сонда проектира линия лазерна светлина върху повърхността, докато две сензорни камери непрекъснато записват променящото се разстояние и формата на линията в три измерения. Трите измерения са познати на всекиго и са съответно – XYZ.

По време на сканирането, докато лазерът все още се движи наоколо, формата на обекта се появява върху компютърния монитор, като милиони точици, които казахме, че се наричат облаци. Процесът е изключително бърз и прецизен, събирайки до 750 000 точки в рамките на секунди, което си е доста впечатляващо.
След като се създадат огромните данни от файлове, те се регистрират и обединяват в едно триизмерно представяне на обекта. То също така претърпява и обработка от различни софтуерни пакети, подходящи за конкретното приложение.

 

Подлежат ли на проверка файловете ?

Ако вече обработените данни трябва да се използват за проверка, сканираният обект може да бъде сравнен с CAD данните на дизайнера. Резултатът от този процес на сравнение обикновено се представя под формата на ‘‘ отчет ‘‘ в PFD формат. В него съответно изобразяващо се описват разликите между данните от сканирането и CAD данните.

 

Заключение

През последните няколко години триизмерните скенери започнаха да участват в много приложения и с времето техните възможности се разшириха. Днес с помощта на 3д скенер може да се извърши толкова много работа и то за кратък период от време, докато преди е отнемало дни за завършване на даден проект.

Това от своя страна говори, че за в бъдеще се проправя път на един добре организиран и елементарен работен процес. Технологията притежава изключително много предимства, които не се ограничават само до няколко приложения, а до купищата потребители, които се разпространяват из много ниши.

Използвайки 3д скенер, човек може да направи много невъзможни неща напълно възможни, но единствената бариера за сега е времето. То от своя страна ще определи до колко ще се развие потенциала на новата свръх технология и дали тя ще бъде в принос за човечеството.

share

Вашият коментар